Pericolele gratarului. Despre moda raw-vegana si povestea cartofului fiert

iulie 9, 2016 // Categoria: /

shutterstock_217288051

Moda raw-vegana nu este doar un moft inventat pentru sileuta. Specialistii sustin ca majoritatea alimentelor isi pierd multe dintre proprietati atunci cand sunt gatite sau congelate.

Procesul de expunere a alimentelor la temperaturi foarte inalte sau, dimpotriva, foarte scazute, duce de cele mai multe ori la pierderea proprietatilor nutriente. De exemplu, in cazul unui cartof fiert, vitaminele B si C migreaza din leguma in apa in care aceasta este fiarta. Specialistii sustin ca daca totusi dorim sa beneficiem de nutrienti, ar trebui sa consumam si apa in care cartoful este fiert (indiferent cat de ciudat pare acest lucru). La fel se intampla si in cazul prajirii sau a gatitului pe gratar.

Pe de alta parte, trebuie avut in vedere si faptul ca multe dintre micro-organismele daunatoare sunt distruse la temperaturi inalte, asa ca exista si o parte buna a gatitului.

shutterstock_130781807

 

Atentie la gratar! Oricat de deliciosi sunt micii sau fripturile gatite la iarba verde, exista si un risc destul de important la care ne supunem cand consumam astfel de alimente. Specialistii au descoperit doi componenti extrem de daunatori organismului in carena preparata pe gratar: HCA (heterocyclic amine)  – care poate produce mutatii la nivelul ADN-ului uman si PAH (polycyclic aromatic hydrocarbon) – care produce cancerul.

Specialistii in nutritie sustin ca prepararea carnii la gratar ar trebui realizata la temperaturi mai mici (foc mocnit), fara flambare iar carnea nu ar trebui sa se lase foarte mult, pana la limita arderii.

ANDRA ON INSTAGRAM

LOAD MORE